Renrasig hund eller blandrashund?

När man ska skaffa hund är det en hel del frågor som behöver besvaras innan man ens funderar på att ta hem en liten varelse. En av de frågorna kanske är om man ska skaffa en renrasig hund, eller en blandrashund. Det finns för- och nackdelar med båda delarna, naturligtvis även beroende på rasen/raserna.

Renrasiga hundar har stamtavla

En renrasig hund har stamtavla som visar hur förfädernas hälsa sett ut. På så sätt kan man i största möjliga mån undvika ärftliga sjukdomar och hunden får från början goda chanser till ett långt och lyckligt liv. Blandrashundar kan aldrig få en stamtavla.

Blandrashundar är ibland friskare

Sanningen är att blandrashundar i många fall kan vara friskare än renrasiga hundar. Exempelvis mopsen kan få problem med andningen, på grund av den korta nosen, och av samma anledning kan de få purebred dogsögonproblem. Schäfern kan få höftproblem. Detta är problem som vi människor gett dessa hundar, eftersom vi har avlat fram dessa egenskaper. Någon ville ha en hund med nästan obefintlig nos, en annan ville ha en hund med kortare bakben. Det hela handlar om ytlighet och det är hundarna som får lida av det. Genom att blanda till exempel mopsen med en hund med längre nos, kan de blandrashundar som blir resultatet må bättre än både mor och far.

Renrasiga hundar är dyrare

Det är sant att renrasiga hundar kostar mer. Det beror på att de har stamtavla och kommer från en kennel som lagt pengar på kennelnamn, tillstånd från länsstyrelsen, och som med största sannolikhet tävlar med och/eller ställer ut sina hundar, vilket också kostar pengar. Det kostar alltså mer att föda upp en renrasig hund med stamtavla än det gör att föda upp blandraser utan stamtavla, och då är det naturligt att valparna också kostar mer att köpa.

Vad du än väljer

Vad du än väljer så kan hunden bli en kamrat för livet, någon du snart inte kan tänka dig att leva utan. Huruvida hunden är renrasig eller inte kommer snart att kvitta fullständigt i dina ögon, för varje hund är trots allt en individ som förtjänar kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *