Sällskapshundar

Sällskapshundar hör till grupp 9 och används som regel inte till jakt, spår eller liknande, även om vissa sällskapshundar älskar att jaga fåglar som de aldrig någonsin får tag på eller att spåra godis bakom soffan i vardagsrummet. Alla hundar har trots allt en nos, och de använder den oavsett vilken rasgrupp de tillhör.

Några vanliga hundraser som används som sällskap är:

* Cavalier King Charles Spaniel, som är en utmärkt nybörjarhund med sitt lättsamma och intelligenta psyke.

* Pudeln, som med sitt utseende framstår som ganska speciell, men som också passar bra som nybörjarhund eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags.

Lhasa Apso* Lhasa Apso. Detta är en väldigt långhårig hund som kräver pälsvård. Den är av mindre storlek och kan vara vaksam, men inte rädd.

* Chihuahua, vilket är en mycket liten hundras och det är nog mest därför den har blivit så populär. En chihuahua har stor vaktinstinkt och skyddar sin familj, men den bör inte vara rädd. Och tro inte att den är en mes för att den är liten, det här är en stor hund i en liten förpackning. Chihuahuan finns både som korthårig och långhårig.

* Mops. Mopsen är liten men bastant och med mycket kort nos. Detta är en ras med humor, en komisk clown som gillar att vara i centrum. Tyvärr kan mopsar få problem med andning och ögon på grund av den korta nosen.

Sällskapshundarna är många och skiljer sig åt i mycket, samtidigt som vissa raser har många gemensamma egenskaper. Vilken ras som passar bäst är upp till var och en, och beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin hund. Är man en aktiv person vill man antagligen också ha en aktiv hund. En inte så aktiv person bör skaffa en hund som trivs med att lata sig i soffan. Men alla hundar behöver naturligtvis någon längre promenad per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *