Välj rätt kennel att köpa valp ifrån

Det finns tusentals kennlar bara i Sverige och vilken man ska välja när det blir dags att köpa hund kan vara svårt att veta. Först och främst bör ni naturligtvis bestämma vilken hundras som passar just er bäst, och inviga hela familjen i kennelsplanerna så att alla är med på noterna. Har ni barn så passar kanske en specifik ras bäst. Vill ni jaga så ska ni givetvis titta på olika jakthundar. Är ni aktiva så är det en aktiv hund ni ska ha. Men, när ni valt vilken ras ni vill ha så kommer problemet med att välja kennel.

Ta inte den närmaste bara för att den är närmast

Det är ett misstag som många gör. Någon i grannstaden har valpar av den ras man önskar sig och därför blir det en valp därifrån. Det behöver naturligtvis inte vara något negativt, men kanske finns den helt rätta hunden för er några mil bort?

Besök flera kennlar

Besök därför flera kennlar och bilda er en uppfattning om vilken som följer de lagar och regler som finns, vilka hundar som mår bäst, vilka hundar som verkar mest socialiserade och stabila i temperamentet samt vilka valpar som verkar friskast. Och så kan det ju givetvis bli så att man helt enkelt fastnar för en valp.

En kennel ska alltid finnas där

Ni som köpare ska kunna kontakta kenneln ni köpt hunden ifrån för att få svar på frågor och dylikt. Det ska inte finnas några frågor som är för dumma och kennelägarna får inte försvinna från kartan efter ett par år, för tänk om det visar sig att ni inte kan ha kvar hunden? Då är det jättebra om kenneln kan vara med och hitta ett nytt, passande hem åt den. Eller de kanske till och med vill ha hunden själva.

Syna valparna

Kolla noga på valparna, i deras ögon och på bakdelarna för att se så att de verkar friska och krya. En hund med rinnande ögon eller avföring i rumpan kan vara sjuk. Köp den inte, utan leta vidare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *