Jakthundar

Hundar har genom historien avlats för att förstärka olika egenskaper och förmågan att jaga har från första början varit en av de viktigaste egenskaperna att renodla. Ett exempel på en populär jakthund är Jack Russell Terrier, de tillhör kategorin terrier (grupp 3) och har historiskt sett använts vid grytjakt på framförallt räv. Det har gjort Jack Russell till en liten, livlig och ettrig hundras. Ett annat exempel på jakthund är Irländsk setter (grupp 7 – stående fågelhundar), de är kvicka och lydiga och används framför allt vid fågeljakt. En nordisk klassiker är Jämthunden som hör till grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp), de används främst vid älgjakt.

Som ni ser finns det många olika raser som används vid olika typer av hunting-dogsjakt, och sanningen är den att de flesta hundar har någon slags jaktinstinkt, men inte alla. Det kan dock vara bra att veta hur det ligger till om man funderar på att skaffa en jakthund. Vissa hundar mår nämligen rent ut sagt dåligt av att inte jaga, medan andra inte har något intresse av jakt överhuvudtaget.

Vill man jaga och tänker skaffa en jakthund bör man ha i åtanke att hunden existerar även när det inte är jaktsäsong. Den behöver aktiveras året runt och mår inte bra av att lata sig i en hundgård i väntan på nästa tillfälle till jakt. En jakthund som får jaga, umgås med familjen, aktiveras och följa med på olika aktiviteter kan bli en underbar familjehund. I motsats till det kan frånvaron av stimulans göra hunden orolig, nervös och rastlös.

Så innan man skaffar en jakthund bör man veta att man har tid att aktivera den året runt, så att den inte blir stående när det inte är jakt. Skaffar man en hund som fungerar bra som både sällskapshund och jakthund och tänker använda den vid jakt, så får man vara beredd på att hunden kanske inte alls är intresserad. Det är ju trots allt en individ, och det är omöjligt att säga vilken personlighet en hund har innan man lärt känna den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *