Valp eller vuxen hund?

Hund som sitter i en kartong

Hund som sitter i en kartong

Om man vill skaffa valp eller en vuxen hund är en smaksak, men det finns några saker man bör tänka på. När du skaffar en vuxen hund finns dessa majoriteten av fallet som omplaceringshundar. Dessa hundar kan du antigen finns hos företag som hanterar omplaceringar men du kan även gå via vänner.

Adoptera en vuxen omplaceringshund

En omplaceringshund är en ung eller vuxen hund som av en eller annan anledning saknar ett hem. Dessa hundar kan vara renrasiga eller av blandras, men oftast är det blandraser som omplaceras, eftersom många omplaceringssidor omplacerar hundar från andra länder. Då har de med största sannolikhet blivit räddade från gatan, och det är omöjligt att veta vilka raser som finns i hunden. Således är det svårt att säga hur dennes mentalitet ser ut, men samtidigt kan de vara fantastiskt unika och speciella. Dessutom gör man ju en god gärning och hunden kan komma att uppskatta sitt hem och sin familj väldigt mycket efter att ha levt ett tufft liv.

Med en omplaceringshund får man ju inte vara med från början och därför kan det ta lite längre tid att lära känna hunden och förstå dess egenheter och speciella språk. Det kan kännas som att det är lite svårare att lita på den. Men man lär sig även en vuxen hunds beteende.

Att tänka på när du adopterar en omplaceringshund

En labrador som luktar på en tjejs hand

Att komma till ett nytt hem kan vara både skärmande och spännande för en hund, oavsett om det är en valp eller vuxen hund. Dock kan denna process komma att bli mer komplicerad när det kommer till en vuxen hund.

Generellt brukar vuxna hundar ha en viss rutin och personliga vanor, som du som hundägare kanske inte känner till. Därför är det viktigt för dig att förstå att när en omplaceringshund placeras i dess nya hem kommer hundens trygghet och tillit att sättas på prov. Man brukar säg att det tar hunden sex till tolv månader inom denna har bott in sig i sitt nya hem och under denna tid bör dy inte kräva alltför mycket av din hund. Istället bör du under denna tid fokusera på att bygga upp en relation med din hund.

Att bygga upp en relation till din adopterade hund är mycket viktigt. En god relation tar dock tid att bygga upp och under denna tid ska du vara lugn och bestämd men inte hård. Med det menar vi att visar hunden oönskade beteendet ska dessa inte bestraffas, men samtidigt inte uppmuntras.

Det du även bör tänka på när du antar dig en omplaceringshund är att träna denna som om det vore en valp. Lämna denna inte ensam under längre perioder oavsett om denna lämnats ensam tidigare. Var även vaksam om hunden upplevs deprimerad eller stressad och om du har fler hundar låt hunden i sin egen tid lära känna de övriga.

Skaffa valp

En golden retiever valp

Det som är så underbart med att skaffa en valp är att man får vara med från början. Man får se de klumpiga stegen utvecklas till säkra språng och rätt vad det är så försvinner den goda valp doften. Man lär känna hunden på ett helt annat sätt och lär sig snabbt att läsa dess kroppsspråk. Men, med en valp kommer mycket arbete. Då är det du som måste rasta valpen minst en gång i timmen och varje gång den lekt, ätit eller sovit. Det är du som måste städa efter valpens olyckor och det är upp till dig att uppfostra den till en trevlig individ.

När du skaffar en valp kan du välja att köpa valpen från en kennel eller som omplacringsvalp. Det viktigt att du tränar denna ordetnligt och från valpålder sätter du hundens standard. Idag finns olika valpkurser som du kan gå och har inte tidigare uppfostrat en hund är det helt klart värt att gå en sådan utbildning. Det är även viktigt att du redan från start sätter upp regler för hunden samt att denna tränas till att bli rumsren. Att lämna en valp ensam är inte optimalt och kan jämföras med att lämna ett spädbarn ensam hemma.

Vad du väljer är upp till dig

Oavsett om du väljer att skaffa en vuxen hund eller en valp så kommer du att få en god vän för livet och hur det än är så kräver en hund arbete och både fysisk och mental aktivering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *