Kan man skaffa hundar av olika raser?

Kanske har ni en liten chihuahua och får lust att skaffa en till hund, kanske en som orkar lite längre i skogen eller som intresserar sig för lydnad? Men fungerar det att ha olika hundraser under samma tak?

Svaret är: oftast.

Det beror givetvis på vilka hundraser ni väljer, men framför allt på individen. Hundar är olika. En hanhund kanske inte gillar andra hanhundar, och då är det ju ingen idé att skaffa en till eftersom det är som bäddat för bekymmer. En kastrerad hanhund kan fortfarande vara dominant och vilja bestämma; det är bara det att de andra hanhundarna absolut inte går med på det, eftersom hunden är kastrerad och därför borde vara undergiven.

Ett råd kan vara att inte ha för stor storleksskillnad mellan hundarna, eftersom minstingen faktiskt kan bli skadad under lek och stoj. Leka med playing dogsvarandra kommer de troligen att vilja göra, även om storleken skiljer sig åt väldigt mycket. De stora hundarna brukar förstå att ta det försiktigt med mindre hundar (medan små hundar ofta tycker att de själva är jättestora), men en valp är alltid en valp och de kan, som bekant, vara ganska klumpiga av sig. En Irländsk varghunds tass på en liten chihuahua kan göra mycket skada, även om det inte var meningen att göra illa.

Ett annat tips är att välja hundar som har någorlunda liknande mentalitet. Två hundar som är dominanta till sin natur är givetvis ingen bra idé eftersom det kan leda till osämja om vem som ska leda flocken (under matte/husse, naturligtvis). Men hundar av samma ras kan i vissa fall förstå varandra bättre eftersom det kan finnas särskilda kroppsspråk hos de olika raserna. En jakthund kan exempelvis uppfatta en Chinese crested som ett främmande djur, eftersom de inte ens luktar som andra hundar och ser lite annorlunda ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *