Varför är hundar med stamtavla dyrare?

Varför är hundar med stamtavla dyrare?

Det är en fråga som många ställer sig, och ibland kan det varas svårt att få något direkt tydligt svar eftersom det finns så många olika åsikter angående saken. Egentligen är det Mer »

Renrasig hund eller blandrashund?

Renrasig hund eller blandrashund?

När man ska skaffa hund är det en hel del frågor som behöver besvaras innan man ens funderar på att ta hem en liten varelse. En av de frågorna kanske är om Mer »

Kennel som föder upp blandrashundar?

Kennel som föder upp blandrashundar?

Ja, måste man föda upp renrasiga hundar med stamtavla för att säga att man har en kennel? Svaret är rent teoretiskt nej. Naturligtvis kan man föda upp blandrashundar, eller hundar utan stamtavla. Mer »

 

Varför är hundar med stamtavla dyrare?

Det är en fråga som många ställer sig, och ibland kan det varas svårt att få något direkt tydligt svar eftersom det finns så många olika åsikter angående saken. Egentligen är det så att det, i teorin, kostar mer att föda upp hundar med stamtavla, eftersom man då antagligen vill försäkra sig om att hundarna är så friska som möjligt, så sociala som möjligt och har ett så bra lynne som möjligt. Allt detta kostar pengar.

Att få veta hur friska hundarna är innan köp är bra, och då behöver de dogsundersökas, och har man en kennel som är registrerad i SKK har man striktare regler att följa. För att göra hundarna sociala och trygga behöver de aktiveras och socialiseras. Detta görs genom tävlingar i exempelvis agility och lydnad, utställningar och andra aktiviteter som främjar hundarnas mående. Sådant kostar också pengar.

Eftersom den som har en kennel och föder upp renrasiga hundar har strikta regler att följa kommer länsstyrelsen att se till att de efterföljs. Detta kan innebära att den som föder upp hundar med stamtavla måste lägga mer pengar på djurhållning och liknande än vad den som föder upp blandrashundar måste göra. Dock gäller i stort sett samma regler oavsett, om man föder upp fler än två kullar per år.

En stamtavla fungerar som ett släktträd och går långt tillbaka i tiden, eftersom man annars inte hade vetat att hunden i fråga faktiskt är renrasig. På denna syns föräldrarnas och andra förfäders bedrifter och det är samtidigt en hälsodeklaration. Med bedrifter menas till exempel vinster i olika tävlingar och utställningar, och det ger givetvis en viss status om en släkt har vunnit många lydnadstävlingar. Det innebär ju i sin tur att valparna troligen har en fallenhet för lydnad, vilket är något man aldrig hade vetat om hunden saknade stamtavla.

Kort och gott; en stamtavla kostar pengar, därför gör valpar med stamtavla också det. Men det är ingen absolut försäkran om att just din valp blir på ett visst sätt, hundar är trots allt individer de också.

Renrasig hund eller blandrashund?

Renrasiga hundar

Renrasiga hundar

När man ska skaffa hund är det en hel del frågor som behöver besvaras innan man ens funderar på att ta hem en liten varelse. En av de frågorna kanske är om man ska skaffa en renrasig hund, eller en blandrashund. Det finns för- och nackdelar med båda delarna, naturligtvis även beroende på rasen/raserna.

Idag finns det mängder av diskussioner kring ämnet. En del anser att det är fel med blandraser och att avel för dessa för stoppas. Andra anses att det inte är någon skillnad på de olika rastyperna och att både är lika mycket värda. Vi anses att alla hundar, djur och varelser på denna jord har lika värde – så oavsett om det är en renrasig hund eller blandrashund man väljer är dessa minst lika mycket värda.

För- och nackdelar med renrasiga hundar

Golden Retriever ute och går

Renrasiga hundar har stamtavla

En renrasig hund har stamtavla som visar hur förfädernas hälsa sett ut. På så sätt kan man i största möjliga mån undvika ärftliga sjukdomar och hunden får från början goda chanser till ett långt och lyckligt liv. Dessutom kan man, genom att möta föräldrarna, få sig en tydlig blick av hur hunden kommer att urarta sig senare. Blandrashundar kan aldrig få en stamtavla.

Renrasiga hundar är dyrare

Det är sant att renrasiga hundar kostar mer. Det beror på att de har stamtavla och kommer från en kennel som lagt pengar på kennelnamn, tillstånd från länsstyrelsen, och som med största sannolikhet tävlar med och/eller ställer ut sina hundar, vilket också kostar pengar. Det kostar alltså mer att föda upp en renrasig hund med stamtavla än det gör att föda upp blandraser utan stamtavla, och då är det naturligt att valparna också kostar mer att köpa.

Tydligare egenskaper

Varje hundras är unik med unika egenskaper och utseende. Det är svårt att veta hur en vuxen hund kommer att bete sig, oavsett ras, men när det kommer till renrasiga hundar brukar dess egenskaper ofta vara snarlika inom de olika raserna. Du kan alltså redan innan hunden växer upp, och innan du köper hund, se över vilka rasegenskaperna är för hunden. Detta kan du dock inte göra när det kommer till blandhundraser då man inte vet hur en hund och dess egenskaper påverkar i blandningen.

För- och nackdelar med blandrashundar

Blandrashund mellan Border Collie och Autrailian Shepheard

Blandrashundar är ibland friskare

Sanningen är att blandrashundar i många fall kan vara friskare än renrasiga hundar. Exempelvis mopsen kan få problem med andningen, på grund av den korta nosen, och av samma anledning kan de få ögonproblem. Schäfern kan få höftproblem. Detta är problem som vi människor gett dessa hundar, eftersom vi har avlat fram dessa egenskaper. Någon ville ha en hund med nästan obefintlig nos, en annan ville ha en hund med kortare bakben. Det hela handlar om ytlighet och det är hundarna som får lida av det. Genom att blanda till exempel mopsen med en hund med längre nos, kan de blandrashundar som blir resultatet må bättre än både mor och far.

Blandrashundar är billigare

I många fall är det billigare att köpa en blandras, oavsett om man köper denna som valp hos en blandrashundkennel eller hos enskilda privat personer. En rashundsvalp kan kosta cirka 12 000 kr och uppåt, medan en blandrasvalp i många fall endast kostar hälften av denna summa. Dock kan även en mycket unik och välavlad blandrashund kosta det dubbla av vad en rashund gör, det handlar helt enkelt om utbud och efterfrågan.

Blandraser kan ej ställas ut

Om du önskar att ställa ut din hund är en blandrashund inte aktuell. Vid utställningar handlar det om vilken hund som stämmer bäst överens med rasstandarden och rasstandarden beskriver hundens egenskaper, ändamål och funktion. Eftersom en blandrashund inte tillhör någon standardras kan man alltså inte bedöma dessa raser. Däremot kan man självfallet delta i andra hundsporter som bland annat Agility.

Vad du än väljer

Vad du än väljer så kan hunden bli en kamrat för livet, någon du snart inte kan tänka dig att leva utan. Huruvida hunden är renrasig eller inte kommer snart att kvitta fullständigt i dina ögon, för varje hund är trots allt en individ som förtjänar kärlek. En blandrashund är precis lika mycket värd som en renrasig hundras och oavsett vad man väljer bör du ge denne kärlek, respekt och motion.

Kennel som föder upp blandrashundar?

Ja, måste man föda upp renrasiga hundar med stamtavla för att säga att man har en kennel? Svaret är rent teoretiskt nej. Naturligtvis kan man föda upp blandrashundar, eller hundar utan stamtavla. Det är det ju många som gör, och de bryter inte mot några lagar, regler eller bestämmelser.

Skillnaden är att man måste föda upp renrasiga hundar med stamtavla för att få registrera sitt kennelnamn hos SK. Föder man upp hundar med stamtavla så är det faktiskt krav på att man registrerar kennelnamn, men föder man upp blandrashundar så får man alltså inte göra det.

Blandrashundar kan dessutom aldrig få en stamtavla, eftersom de inte är renrasiga. Att hundarna inte är renrasiga och att de saknar stamtavla Mixed-breed dogsinnebär att det är mer osäkert hur hunden kommer att fungera mentalt, hur den kommer att se ut, och om den kommer att passa bra i den familj den hamnar hos. När man blandar två eller flera hundraser med varandra så är det ju svårt att säga vilka drag valparna får från de olika raserna, och vissa gånger passar raserna inte alls ihop och valparna kan bli svåra individer.

Men ja, det är möjligt att starta kennel även om man inte föder upp renrasiga hundar med stamtavla. Men även här gäller det att man måste ha tillstånd från Länsstyrelsen om man föder upp fler kullar än två per år. I övrigt gäller också samma regler; valparna måste vaccineras, besiktigas, chippas, försäkras och registreras hos jordbruksverket.

En annan skillnad är att man inte kan ta lika mycket betalt för en valp eller hund utan stamtavla, som man kan göra för en hund med stamtavla. Med andra ord kanske det inte lönar sig alls att föda upp blandrashundar. Dock är sanningen att det är dyrare att föda upp renrasiga hundar med stamtavla, så det är inte säkert att man tjänar särskilt mycket då heller.

Men föder man upp valpar för att tjäna pengar på det, så bör man nog inte starta något kennel överhuvudtaget.

Hundar och barn tillsammans

Måste man välja mellan barn och hund? Nej, det måste man verkligen inte. I många fall blir barnet och hunden bästa vänner. Men att introducera dem för varandra kan vara knepigt, och om något går fel kan det i värsta fall få ödesdigra konsekvenser. Så vad bör man tänka på när man låter barn och hundar träffas för första gången?

Låt hunden vara

Det första du ska göra är att lära ditt barn att djur inte är leksaker. Även om hunden ärthe child and the dog hur snäll som helst och inte gör en fluga förnär så gör det ju ont att bli dragen i öronen eller slagen på nosen. Låt ditt barn förstå det. Även om hunden själv inte visar några tecken på smärta så är det inte särskilt svårt att förstå när det gått över gränsen. Att hunden inte reagerar är kanske först och främst ett tecken på att den är mer väluppfostrad än barnet.

Håll alltid koll

Även om hunden är snäll kan den bli skrämd eller känna sig trängd. Det har hänt att hundar som aldrig någonsin har skadat någon eller visat några tecken på aggressivitet plötsligt gör utfall mot människor av anledningar som inte är helt uppenbara. Kanske blir hunden skrämd av ett ljud eller en skugga? I processen kan ett litet barn skadas illa trots att hunden inte menade det. Så håll alltid koll när barn och hundar umgås.

Skäll inte på hunden när barnet är i närheten

Att skälla på hunden ger både barnet och hunden dåliga vibbar. Håll dig lugn och sansad, var bestämd men inte arg. Brusa inte upp. Det bör du förresten aldrig göra med en hund. Hundar är flockdjur och letar efter en ledargestalt och en arg ledare är ingen bra ledare.

Vissa raser fungerar bättre med barn

Det finns vissa raser som fungerar bättre ihop med barn än andra raser. Det kan vara värt att kolla upp vilka det är, för att få en så bra start som möjligt.

Sällskapshundar

En Lhasa Apso hund

En Lhasa Apso hund

Sällskapshundar hör till grupp 9 och används som regel inte till jakt, spår eller liknande, även om vissa sällskapshundar älskar att jaga fåglar som de aldrig någonsin får tag på eller att spåra godis bakom soffan i vardagsrummet. Alla hundar har trots allt en nos, och de använder den oavsett vilken rasgrupp de tillhör.

Det som är speciellt med just sällskapshundar är det faktum att dessa framavlats för sällskap sedan många år tillbaka. De raser som igår i gruppen ”Sällskapshundar” har sitt ursprung på vitt skilda plaster. Det som dock förenar de olika sällskapshundarna och som dessa har gemensamt är att alla är små till växten och dessutom utmärkta som sällskap.

Några vanliga hundraser som används som sällskap är:

King Charles Spaniel, är en utmärkt nybörjarhund med sitt lättsamma och intelligenta psyke. Rasen härstammar från England och på 1600-talet var rasen mycket populär inom kungahuset.

En King Charles Spaniel anses vara av natur mycket glad, tillgiven och lättlärd och älskar även att vara runt människor. Rasen är mycket lättanpasslig och är dessutom ett mycket trevligt sällskap vid promenader.

Pudeln, som med sitt utseende framstår som ganska speciell hundras, men som också passar bra som nybörjarhund eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags. Inom rasgrenen finns det idag 4 raser; Dvärgpudeln, Mellanpudeln, Storpudel och Toypudeln.

I sin natur är pudlar en mycket frisk och intelligent hundras. Dessutom är denna mycket glad, positiv och vänlig, men även mycket social, livlig och energisk. Den är snabblärd men kan dock även manipulera sin ägare om man inte är uppmärksam.

Lhasa Apso, är en väldigt långhårig hund som kräver pälsvård. Den är av mindre storlek och kan vara vaksam, men inte rädd. Utöver detta är rasen glad och självsäker. Denna är dessutom mycket alert och stabil i temperamentet.

Chihuahua, vilket är en mycket liten hundras och det är nog mest därför den har blivit så populär. En chihuahua har stor vaktinstinkt och skyddar sin familj, men den bör inte vara rädd. Och tro inte att den är en mes för att den är liten, det här är en stor hund i en liten förpackning. Chihuahua finns både som korthårig och långhårig.

Mops, är en liten men bastant och med mycket kort nos. Detta är en ras med humor, en komisk clown som gillar att vara i centrum. Tyvärr kan mopsar få problem med andning och ögon på grund av den korta nosen. Rasen kommer ursprungligen från Kina men idag är dess hemland England. Utöver att ha en stor humor är hundrasen av natur även mycket nyfiken och bär på en stor personlighet.

Papillon, kommer ursprungligen från Frankrike/Belgien och är känd sedan 1500-talet. Denna lilla hundras är mycket livlig, klok och lättlärd och tillhör dessutom en av de friskare hundraserna i världen.

Papillon anses var en mycket vacker hundras. Med sina stora stående öron påminner denna mycket om en fjäril och dessutom är dess päls mycket lättskött. En mycket social hund som gäller att vara med där något händer.

Bichon frisé, är en utpräglad sällskapshund med härligt temperament. I sin natur är rasen mycket glad och positiv och älskar att vara med familjen. Rasen är mycket lättlärd och angelägen att vara sin ägare till lags.

Det som dock bör tänkas på när man köper en Bichon frisé är att pälsvården är mycket krävande. Du som ägare av rasen kommer att behöva lägga ner mycket tid i att sköta pälsen, som bör kammas varje dag.

Fransk Bulldogg, är en trevlig, humoristisk och aktiv hundras som ofta utvecklar stora personligheter. Rasen är en okänd korsning och var mycket populär inom societeten och konstnärliga kretar under 1800-talet och i Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913.

Till skillnad från den ovannämnda Bichon Frisé kräver den Franska Bulldoggen knappt någon pälsvård. Dock för du torka dess rynkor i ansiktet för att minska risken för allergiska utslag och andra typer av hudsjukdomar hos hunden.

Chihuahua som sitter på en pall

Sällskapshundarna är många och skiljer sig åt i mycket, samtidigt som vissa raser har många gemensamma egenskaper. Vilken ras som passar bäst är upp till var och en, och beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin hund. Om du önskar ha barn och hundar tillsammans bör du skaffa en sällskapshund som gillar barn. Är man en aktiv person vill man antagligen också ha en aktiv hund. En inte så aktiv person bör skaffa en hund som trivs med att lata sig i soffan. Men alla hundar behöver naturligtvis någon längre promenad per dag.

Valp eller vuxen hund?

Hund som sitter i en kartong

Hund som sitter i en kartong

Om man vill skaffa valp eller en vuxen hund är en smaksak, men det finns några saker man bör tänka på. När du skaffar en vuxen hund finns dessa majoriteten av fallet som omplaceringshundar. Dessa hundar kan du antigen finns hos företag som hanterar omplaceringar men du kan även gå via vänner.

Adoptera en vuxen omplaceringshund

En omplaceringshund är en ung eller vuxen hund som av en eller annan anledning saknar ett hem. Dessa hundar kan vara renrasiga eller av blandras, men oftast är det blandraser som omplaceras, eftersom många omplaceringssidor omplacerar hundar från andra länder. Då har de med största sannolikhet blivit räddade från gatan, och det är omöjligt att veta vilka raser som finns i hunden. Således är det svårt att säga hur dennes mentalitet ser ut, men samtidigt kan de vara fantastiskt unika och speciella. Dessutom gör man ju en god gärning och hunden kan komma att uppskatta sitt hem och sin familj väldigt mycket efter att ha levt ett tufft liv.

Med en omplaceringshund får man ju inte vara med från början och därför kan det ta lite längre tid att lära känna hunden och förstå dess egenheter och speciella språk. Det kan kännas som att det är lite svårare att lita på den. Men man lär sig även en vuxen hunds beteende.

Att tänka på när du adopterar en omplaceringshund

En labrador som luktar på en tjejs hand

Att komma till ett nytt hem kan vara både skärmande och spännande för en hund, oavsett om det är en valp eller vuxen hund. Dock kan denna process komma att bli mer komplicerad när det kommer till en vuxen hund.

Generellt brukar vuxna hundar ha en viss rutin och personliga vanor, som du som hundägare kanske inte känner till. Därför är det viktigt för dig att förstå att när en omplaceringshund placeras i dess nya hem kommer hundens trygghet och tillit att sättas på prov. Man brukar säg att det tar hunden sex till tolv månader inom denna har bott in sig i sitt nya hem och under denna tid bör dy inte kräva alltför mycket av din hund. Istället bör du under denna tid fokusera på att bygga upp en relation med din hund.

Att bygga upp en relation till din adopterade hund är mycket viktigt. En god relation tar dock tid att bygga upp och under denna tid ska du vara lugn och bestämd men inte hård. Med det menar vi att visar hunden oönskade beteendet ska dessa inte bestraffas, men samtidigt inte uppmuntras.

Det du även bör tänka på när du antar dig en omplaceringshund är att träna denna som om det vore en valp. Lämna denna inte ensam under längre perioder oavsett om denna lämnats ensam tidigare. Var även vaksam om hunden upplevs deprimerad eller stressad och om du har fler hundar låt hunden i sin egen tid lära känna de övriga.

Skaffa valp

En golden retiever valp

Det som är så underbart med att skaffa en valp är att man får vara med från början. Man får se de klumpiga stegen utvecklas till säkra språng och rätt vad det är så försvinner den goda valp doften. Man lär känna hunden på ett helt annat sätt och lär sig snabbt att läsa dess kroppsspråk. Men, med en valp kommer mycket arbete. Då är det du som måste rasta valpen minst en gång i timmen och varje gång den lekt, ätit eller sovit. Det är du som måste städa efter valpens olyckor och det är upp till dig att uppfostra den till en trevlig individ.

När du skaffar en valp kan du välja att köpa valpen från en kennel eller som omplacringsvalp. Det viktigt att du tränar denna ordetnligt och från valpålder sätter du hundens standard. Idag finns olika valpkurser som du kan gå och har inte tidigare uppfostrat en hund är det helt klart värt att gå en sådan utbildning. Det är även viktigt att du redan från start sätter upp regler för hunden samt att denna tränas till att bli rumsren. Att lämna en valp ensam är inte optimalt och kan jämföras med att lämna ett spädbarn ensam hemma.

Vad du väljer är upp till dig

Oavsett om du väljer att skaffa en vuxen hund eller en valp så kommer du att få en god vän för livet och hur det än är så kräver en hund arbete och både fysisk och mental aktivering.

Kan man skaffa hundar av olika raser?

Kanske har ni en liten chihuahua och får lust att skaffa en till hund, kanske en som orkar lite längre i skogen eller som intresserar sig för lydnad? Men fungerar det att ha olika hundraser under samma tak?

Svaret är: oftast.

Det beror givetvis på vilka hundraser ni väljer, men framför allt på individen. Hundar är olika. En hanhund kanske inte gillar andra hanhundar, och då är det ju ingen idé att skaffa en till eftersom det är som bäddat för bekymmer. En kastrerad hanhund kan fortfarande vara dominant och vilja bestämma; det är bara det att de andra hanhundarna absolut inte går med på det, eftersom hunden är kastrerad och därför borde vara undergiven.

Ett råd kan vara att inte ha för stor storleksskillnad mellan hundarna, eftersom minstingen faktiskt kan bli skadad under lek och stoj. Leka med playing dogsvarandra kommer de troligen att vilja göra, även om storleken skiljer sig åt väldigt mycket. De stora hundarna brukar förstå att ta det försiktigt med mindre hundar (medan små hundar ofta tycker att de själva är jättestora), men en valp är alltid en valp och de kan, som bekant, vara ganska klumpiga av sig. En Irländsk varghunds tass på en liten chihuahua kan göra mycket skada, även om det inte var meningen att göra illa.

Ett annat tips är att välja hundar som har någorlunda liknande mentalitet. Två hundar som är dominanta till sin natur är givetvis ingen bra idé eftersom det kan leda till osämja om vem som ska leda flocken (under matte/husse, naturligtvis). Men hundar av samma ras kan i vissa fall förstå varandra bättre eftersom det kan finnas särskilda kroppsspråk hos de olika raserna. En jakthund kan exempelvis uppfatta en Chinese crested som ett främmande djur, eftersom de inte ens luktar som andra hundar och ser lite annorlunda ut.

Välj rätt kennel att köpa valp ifrån

Valpar i olika raser

Valpar i olika raser

Det finns tusentals kennlar i Sverige och vilken man ska välja när det blir dags att köpa hund kan vara svårt att veta. Först och främst bör ni naturligtvis bestämma vilken hundras som passar just er bäst, och inviga hela familjen i planerna så att alla är med på noterna. Har ni barn så passar kanske en specifik ras bäst. Vill ni jaga så ska ni givetvis titta på olika jakthundar. Är ni aktiva så är det en aktiv hund ni ska ha. Men, när ni valt vilken ras ni vill ha så kommer problemet med att välja kennel.

Att köpa en valp från en kennel har idag många fördelar. Bland annat får du en tyligare inblick i valpens historia och kan på så vis få bätter förutsättnigar när de kommer till träning och uppfostran.

Ta inte den närmaste bara för att den är närmast

Det är ett misstag som många gör. Någon i grannstaden har valpar av den ras man önskar sig och därför blir det en valp därifrån. Det behöver naturligtvis inte vara något negativt, men kanske finns den helt rätta hunden för er några mil bort?

Besök flera kennlar

Besök därför flera kennlar och bilda er en uppfattning om vilken som följer de lagar och regler som finns, vilka hundar som mår bäst, vilka hundar som verkar mest socialiserade och stabila i temperamentet samt vilka valpar som verkar friskast. Och så kan det ju givetvis bli så att man helt enkelt fastnar för en valp.

En kennel ska alltid finnas där

Ni som köpare ska kunna kontakta kenneln ni köpt hunden ifrån för att få svar på frågor och dylikt. Det ska inte finnas några frågor som är för dumma och kennelägarna får inte försvinna från kartan efter ett par år, för tänk om det visar sig att ni inte kan ha kvar hunden? Då är det jättebra om kenneln kan vara med och hitta ett nytt, passande hem åt den. Eller de kanske till och med vill ha hunden själva.

Syna valparna och träffa mamman

3 valpar

Kolla noga på valparna, i deras ögon och på bakdelarna för att se så att de verkar friska och krya. En hund med rinnande ögon eller avföring i rumpan kan vara sjuk. Köp den inte, utan leta vidare. Att även bekanta sig med valpens mamma är att föredra. Eftersom valpar tar efter mammans och pappans egenskaper säger första mötet med dessa mycket om kullen. Om mamman är lugn, vänlig och tillitsfull är chansen stor att valparna kommer att växa upp och ta efter dessa tilltalande karaktärsdrag. Om mamman därefter är aggressiv, skygg och misstänksam kan valparna istället ta till sig dessa egenskaper.

Uppfödaren krav på dig

Det är inte bara du som bör ställa krav på uppfödaren, utan uppfödaren kan även ställa krav på dig. En del uppfödare vill att du tävlar med din hund, och föder därför endast upp tävlingshundar. Köper du en sådan hund utan att ha i syfta att tävla med hunden kan konflikter byggas upp mellan dig och uppfödaren – något du absolut inte vill hamna i. Men ofta brukar hundköpare som inte har som syfte att tävla med hunden vända sig till dessa hunduppfödare, utan istället vända sig till uppfödare som säljer sina hundar som sällskapsdjur.

Det är därför viktigt att dina krav och ambitioner stämmer överens med hunduppfödaren. Skulle hunduppfödaren inte ha några krav på dig som köpare kan dessa ses som varningssignaler. Om vi säger så här; alla seriösa hunduppfödare är måna om sina valpar och ställer alltid något kvar på dig som köpare.

Vid köp och leverans

Låt oss säga att du hittat din hundvalp som du önskar köpa. Du och hunduppfödaren kommer bra överens och era intressen för valpen stämmer väl med varandra. Allt är betalat och klart och du hoppas på att få ta med dig valpen direkt. Men så enkelt är det inte.

När du köper en valp får denna inte lämna mamman förrän efter 8 veckor. Vid denna ålder är valpen fysiskt och socialt mogen för att lämna sin mamma och sina syskon. Som hundägare har du därefter kravet att vaccinera valpen när denna är ca 11 – 12 veckor gammal.

Vid leverans av hunden, eller då du hämtar valpen, så ska följande medföljas vid leveransen:

  • Valpens identitetshandling (Registreringsbeviset i Svenska Kennelklubben)
  • Ett skriftligt köpeavtal (Svenska Kennelklubbens köpeavtal)
  • Eventuellt en filt eller leksak
  • Råd angående utfodring och skötsel
  • Valpen ska vara avmaskad, ID-märkt och vaccinerad mot Parvo

Inom 7 dagar före avhämtning eller leverans ska valpen dessutom vara besiktigad och du som köpare ska tilldelas originalet av veterinärintyget för detta.

Jakthundar

Hundar har genom historien avlats för att förstärka olika egenskaper och förmågan att jaga har från första början varit en av de viktigaste egenskaperna att renodla. Ett exempel på en populär jakthund är Jack Russell Terrier, de tillhör kategorin terrier (grupp 3) och har historiskt sett använts vid grytjakt på framförallt räv. Det har gjort Jack Russell till en liten, livlig och ettrig hundras. Ett annat exempel på jakthund är Irländsk setter (grupp 7 – stående fågelhundar), de är kvicka och lydiga och används framför allt vid fågeljakt. En nordisk klassiker är Jämthunden som hör till grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp), de används främst vid älgjakt.

Som ni ser finns det många olika raser som används vid olika typer av hunting-dogsjakt, och sanningen är den att de flesta hundar har någon slags jaktinstinkt, men inte alla. Det kan dock vara bra att veta hur det ligger till om man funderar på att skaffa en jakthund. Vissa hundar mår nämligen rent ut sagt dåligt av att inte jaga, medan andra inte har något intresse av jakt överhuvudtaget.

Vill man jaga och tänker skaffa en jakthund bör man ha i åtanke att hunden existerar även när det inte är jaktsäsong. Den behöver aktiveras året runt och mår inte bra av att lata sig i en hundgård i väntan på nästa tillfälle till jakt. En jakthund som får jaga, umgås med familjen, aktiveras och följa med på olika aktiviteter kan bli en underbar familjehund. I motsats till det kan frånvaron av stimulans göra hunden orolig, nervös och rastlös.

Så innan man skaffar en jakthund bör man veta att man har tid att aktivera den året runt, så att den inte blir stående när det inte är jakt. Skaffar man en hund som fungerar bra som både sällskapshund och jakthund och tänker använda den vid jakt, så får man vara beredd på att hunden kanske inte alls är intresserad. Det är ju trots allt en individ, och det är omöjligt att säga vilken personlighet en hund har innan man lärt känna den.

Fördelar med att köpa hund från kennel

Har man bestämt sig för att köpa hund så finns det flertalet sätt att gå till väga och många ställen där man kan hitta hundar som är till salu. Det kan vara lite svårt att veta vart man ska vända sig och varför vissa alternativ kanske är bättre än andra. Här listas fördelarna med att köpa sin valp från en registrerad kennel.

Valpen har stamtavla

Att valpen har stamtavla innebär en extra säkerhet för dig som köpare.puppy En stamtavla fungerar som ett släktträd och på denna finns information om valpens föräldrar och förfäder, samt om deras mentalitet, tävlingar de deltagit i och kanske det allra viktigaste; om deras hälsa har varit bra.

En kennel måste följa vissa krav

Den som startar och driver en kennel måste följa vissa krav, regler och lagar. Till exempel måste denne registrera ett kennelnamn på SKK, vilket kostar en summa och fungerar som en säkerhet för både kenneln och eventuella köpare. Om kenneln föder upp fler än två kullar per år, vilket de vanligtvis gör, så krävs dessutom tillstånd från Länsstyrelsen som då kommer hem till de som driver kenneln för att försäkra sig om att hundarna har det bra och att allt går rätt till.

De som driver en kennel vet vad de gör

De som drivit en kennel i flera år har koll på hur saker och ting ska gå till. De vet vad de håller på med, helt enkelt. Om man köper en hund från till exempel Blocket kanske ägarna inte har följt de regler och lagar som finns, just för att de inte vet att de borde. Det kan också vara så att någon som inte har erfarenhet av hundar och valpkullar inte har tränat valparna socialt så de kan vara rädda och oroliga. Kanske är har de bott i ett uthus och inte är vana vid de ljud som förekommer i ett hem?