Renrasig hund eller blandrashund?

Renrasiga hundar

Renrasiga hundar

När man ska skaffa hund är det en hel del frågor som behöver besvaras innan man ens funderar på att ta hem en liten varelse. En av de frågorna kanske är om man ska skaffa en renrasig hund, eller en blandrashund. Det finns för- och nackdelar med båda delarna, naturligtvis även beroende på rasen/raserna.

Idag finns det mängder av diskussioner kring ämnet. En del anser att det är fel med blandraser och att avel för dessa för stoppas. Andra anses att det inte är någon skillnad på de olika rastyperna och att både är lika mycket värda. Vi anses att alla hundar, djur och varelser på denna jord har lika värde – så oavsett om det är en renrasig hund eller blandrashund man väljer är dessa minst lika mycket värda.

För- och nackdelar med renrasiga hundar

Golden Retriever ute och går

Renrasiga hundar har stamtavla

En renrasig hund har stamtavla som visar hur förfädernas hälsa sett ut. På så sätt kan man i största möjliga mån undvika ärftliga sjukdomar och hunden får från början goda chanser till ett långt och lyckligt liv. Dessutom kan man, genom att möta föräldrarna, få sig en tydlig blick av hur hunden kommer att urarta sig senare. Blandrashundar kan aldrig få en stamtavla.

Renrasiga hundar är dyrare

Det är sant att renrasiga hundar kostar mer. Det beror på att de har stamtavla och kommer från en kennel som lagt pengar på kennelnamn, tillstånd från länsstyrelsen, och som med största sannolikhet tävlar med och/eller ställer ut sina hundar, vilket också kostar pengar. Det kostar alltså mer att föda upp en renrasig hund med stamtavla än det gör att föda upp blandraser utan stamtavla, och då är det naturligt att valparna också kostar mer att köpa.

Tydligare egenskaper

Varje hundras är unik med unika egenskaper och utseende. Det är svårt att veta hur en vuxen hund kommer att bete sig, oavsett ras, men när det kommer till renrasiga hundar brukar dess egenskaper ofta vara snarlika inom de olika raserna. Du kan alltså redan innan hunden växer upp, och innan du köper hund, se över vilka rasegenskaperna är för hunden. Detta kan du dock inte göra när det kommer till blandhundraser då man inte vet hur en hund och dess egenskaper påverkar i blandningen.

För- och nackdelar med blandrashundar

Blandrashund mellan Border Collie och Autrailian Shepheard

Blandrashundar är ibland friskare

Sanningen är att blandrashundar i många fall kan vara friskare än renrasiga hundar. Exempelvis mopsen kan få problem med andningen, på grund av den korta nosen, och av samma anledning kan de få ögonproblem. Schäfern kan få höftproblem. Detta är problem som vi människor gett dessa hundar, eftersom vi har avlat fram dessa egenskaper. Någon ville ha en hund med nästan obefintlig nos, en annan ville ha en hund med kortare bakben. Det hela handlar om ytlighet och det är hundarna som får lida av det. Genom att blanda till exempel mopsen med en hund med längre nos, kan de blandrashundar som blir resultatet må bättre än både mor och far.

Blandrashundar är billigare

I många fall är det billigare att köpa en blandras, oavsett om man köper denna som valp hos en blandrashundkennel eller hos enskilda privat personer. En rashundsvalp kan kosta cirka 12 000 kr och uppåt, medan en blandrasvalp i många fall endast kostar hälften av denna summa. Dock kan även en mycket unik och välavlad blandrashund kosta det dubbla av vad en rashund gör, det handlar helt enkelt om utbud och efterfrågan.

Blandraser kan ej ställas ut

Om du önskar att ställa ut din hund är en blandrashund inte aktuell. Vid utställningar handlar det om vilken hund som stämmer bäst överens med rasstandarden och rasstandarden beskriver hundens egenskaper, ändamål och funktion. Eftersom en blandrashund inte tillhör någon standardras kan man alltså inte bedöma dessa raser. Däremot kan man självfallet delta i andra hundsporter som bland annat Agility.

Vad du än väljer

Vad du än väljer så kan hunden bli en kamrat för livet, någon du snart inte kan tänka dig att leva utan. Huruvida hunden är renrasig eller inte kommer snart att kvitta fullständigt i dina ögon, för varje hund är trots allt en individ som förtjänar kärlek. En blandrashund är precis lika mycket värd som en renrasig hundras och oavsett vad man väljer bör du ge denne kärlek, respekt och motion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *