Kennel som föder upp blandrashundar?

Ja, måste man föda upp renrasiga hundar med stamtavla för att säga att man har en kennel? Svaret är rent teoretiskt nej. Naturligtvis kan man föda upp blandrashundar, eller hundar utan stamtavla. Det är det ju många som gör, och de bryter inte mot några lagar, regler eller bestämmelser.

Skillnaden är att man måste föda upp renrasiga hundar med stamtavla för att få registrera sitt kennelnamn hos SK. Föder man upp hundar med stamtavla så är det faktiskt krav på att man registrerar kennelnamn, men föder man upp blandrashundar så får man alltså inte göra det.

Blandrashundar kan dessutom aldrig få en stamtavla, eftersom de inte är renrasiga. Att hundarna inte är renrasiga och att de saknar stamtavla Mixed-breed dogsinnebär att det är mer osäkert hur hunden kommer att fungera mentalt, hur den kommer att se ut, och om den kommer att passa bra i den familj den hamnar hos. När man blandar två eller flera hundraser med varandra så är det ju svårt att säga vilka drag valparna får från de olika raserna, och vissa gånger passar raserna inte alls ihop och valparna kan bli svåra individer.

Men ja, det är möjligt att starta kennel även om man inte föder upp renrasiga hundar med stamtavla. Men även här gäller det att man måste ha tillstånd från Länsstyrelsen om man föder upp fler kullar än två per år. I övrigt gäller också samma regler; valparna måste vaccineras, besiktigas, chippas, försäkras och registreras hos jordbruksverket.

En annan skillnad är att man inte kan ta lika mycket betalt för en valp eller hund utan stamtavla, som man kan göra för en hund med stamtavla. Med andra ord kanske det inte lönar sig alls att föda upp blandrashundar. Dock är sanningen att det är dyrare att föda upp renrasiga hundar med stamtavla, så det är inte säkert att man tjänar särskilt mycket då heller.

Men föder man upp valpar för att tjäna pengar på det, så bör man nog inte starta något kennel överhuvudtaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *