Välj rätt kennel att köpa valp ifrån

Valpar i olika raser

Valpar i olika raser

Det finns tusentals kennlar i Sverige och vilken man ska välja när det blir dags att köpa hund kan vara svårt att veta. Först och främst bör ni naturligtvis bestämma vilken hundras som passar just er bäst, och inviga hela familjen i planerna så att alla är med på noterna. Har ni barn så passar kanske en specifik ras bäst. Vill ni jaga så ska ni givetvis titta på olika jakthundar. Är ni aktiva så är det en aktiv hund ni ska ha. Men, när ni valt vilken ras ni vill ha så kommer problemet med att välja kennel.

Att köpa en valp från en kennel har idag många fördelar. Bland annat får du en tyligare inblick i valpens historia och kan på så vis få bätter förutsättnigar när de kommer till träning och uppfostran.

Ta inte den närmaste bara för att den är närmast

Det är ett misstag som många gör. Någon i grannstaden har valpar av den ras man önskar sig och därför blir det en valp därifrån. Det behöver naturligtvis inte vara något negativt, men kanske finns den helt rätta hunden för er några mil bort?

Besök flera kennlar

Besök därför flera kennlar och bilda er en uppfattning om vilken som följer de lagar och regler som finns, vilka hundar som mår bäst, vilka hundar som verkar mest socialiserade och stabila i temperamentet samt vilka valpar som verkar friskast. Och så kan det ju givetvis bli så att man helt enkelt fastnar för en valp.

En kennel ska alltid finnas där

Ni som köpare ska kunna kontakta kenneln ni köpt hunden ifrån för att få svar på frågor och dylikt. Det ska inte finnas några frågor som är för dumma och kennelägarna får inte försvinna från kartan efter ett par år, för tänk om det visar sig att ni inte kan ha kvar hunden? Då är det jättebra om kenneln kan vara med och hitta ett nytt, passande hem åt den. Eller de kanske till och med vill ha hunden själva.

Syna valparna och träffa mamman

3 valpar

Kolla noga på valparna, i deras ögon och på bakdelarna för att se så att de verkar friska och krya. En hund med rinnande ögon eller avföring i rumpan kan vara sjuk. Köp den inte, utan leta vidare. Att även bekanta sig med valpens mamma är att föredra. Eftersom valpar tar efter mammans och pappans egenskaper säger första mötet med dessa mycket om kullen. Om mamman är lugn, vänlig och tillitsfull är chansen stor att valparna kommer att växa upp och ta efter dessa tilltalande karaktärsdrag. Om mamman därefter är aggressiv, skygg och misstänksam kan valparna istället ta till sig dessa egenskaper.

Uppfödaren krav på dig

Det är inte bara du som bör ställa krav på uppfödaren, utan uppfödaren kan även ställa krav på dig. En del uppfödare vill att du tävlar med din hund, och föder därför endast upp tävlingshundar. Köper du en sådan hund utan att ha i syfta att tävla med hunden kan konflikter byggas upp mellan dig och uppfödaren – något du absolut inte vill hamna i. Men ofta brukar hundköpare som inte har som syfte att tävla med hunden vända sig till dessa hunduppfödare, utan istället vända sig till uppfödare som säljer sina hundar som sällskapsdjur.

Det är därför viktigt att dina krav och ambitioner stämmer överens med hunduppfödaren. Skulle hunduppfödaren inte ha några krav på dig som köpare kan dessa ses som varningssignaler. Om vi säger så här; alla seriösa hunduppfödare är måna om sina valpar och ställer alltid något kvar på dig som köpare.

Vid köp och leverans

Låt oss säga att du hittat din hundvalp som du önskar köpa. Du och hunduppfödaren kommer bra överens och era intressen för valpen stämmer väl med varandra. Allt är betalat och klart och du hoppas på att få ta med dig valpen direkt. Men så enkelt är det inte.

När du köper en valp får denna inte lämna mamman förrän efter 8 veckor. Vid denna ålder är valpen fysiskt och socialt mogen för att lämna sin mamma och sina syskon. Som hundägare har du därefter kravet att vaccinera valpen när denna är ca 11 – 12 veckor gammal.

Vid leverans av hunden, eller då du hämtar valpen, så ska följande medföljas vid leveransen:

  • Valpens identitetshandling (Registreringsbeviset i Svenska Kennelklubben)
  • Ett skriftligt köpeavtal (Svenska Kennelklubbens köpeavtal)
  • Eventuellt en filt eller leksak
  • Råd angående utfodring och skötsel
  • Valpen ska vara avmaskad, ID-märkt och vaccinerad mot Parvo

Inom 7 dagar före avhämtning eller leverans ska valpen dessutom vara besiktigad och du som köpare ska tilldelas originalet av veterinärintyget för detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *