Sällskapshundar

En Lhasa Apso hund

En Lhasa Apso hund

Sällskapshundar hör till grupp 9 och används som regel inte till jakt, spår eller liknande, även om vissa sällskapshundar älskar att jaga fåglar som de aldrig någonsin får tag på eller att spåra godis bakom soffan i vardagsrummet. Alla hundar har trots allt en nos, och de använder den oavsett vilken rasgrupp de tillhör.

Det som är speciellt med just sällskapshundar är det faktum att dessa framavlats för sällskap sedan många år tillbaka. De raser som igår i gruppen ”Sällskapshundar” har sitt ursprung på vitt skilda plaster. Det som dock förenar de olika sällskapshundarna och som dessa har gemensamt är att alla är små till växten och dessutom utmärkta som sällskap.

Några vanliga hundraser som används som sällskap är:

King Charles Spaniel, är en utmärkt nybörjarhund med sitt lättsamma och intelligenta psyke. Rasen härstammar från England och på 1600-talet var rasen mycket populär inom kungahuset.

En King Charles Spaniel anses vara av natur mycket glad, tillgiven och lättlärd och älskar även att vara runt människor. Rasen är mycket lättanpasslig och är dessutom ett mycket trevligt sällskap vid promenader.

Pudeln, som med sitt utseende framstår som ganska speciell hundras, men som också passar bra som nybörjarhund eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags. Inom rasgrenen finns det idag 4 raser; Dvärgpudeln, Mellanpudeln, Storpudel och Toypudeln.

I sin natur är pudlar en mycket frisk och intelligent hundras. Dessutom är denna mycket glad, positiv och vänlig, men även mycket social, livlig och energisk. Den är snabblärd men kan dock även manipulera sin ägare om man inte är uppmärksam.

Lhasa Apso, är en väldigt långhårig hund som kräver pälsvård. Den är av mindre storlek och kan vara vaksam, men inte rädd. Utöver detta är rasen glad och självsäker. Denna är dessutom mycket alert och stabil i temperamentet.

Chihuahua, vilket är en mycket liten hundras och det är nog mest därför den har blivit så populär. En chihuahua har stor vaktinstinkt och skyddar sin familj, men den bör inte vara rädd. Och tro inte att den är en mes för att den är liten, det här är en stor hund i en liten förpackning. Chihuahua finns både som korthårig och långhårig.

Mops, är en liten men bastant och med mycket kort nos. Detta är en ras med humor, en komisk clown som gillar att vara i centrum. Tyvärr kan mopsar få problem med andning och ögon på grund av den korta nosen. Rasen kommer ursprungligen från Kina men idag är dess hemland England. Utöver att ha en stor humor är hundrasen av natur även mycket nyfiken och bär på en stor personlighet.

Papillon, kommer ursprungligen från Frankrike/Belgien och är känd sedan 1500-talet. Denna lilla hundras är mycket livlig, klok och lättlärd och tillhör dessutom en av de friskare hundraserna i världen.

Papillon anses var en mycket vacker hundras. Med sina stora stående öron påminner denna mycket om en fjäril och dessutom är dess päls mycket lättskött. En mycket social hund som gäller att vara med där något händer.

Bichon frisé, är en utpräglad sällskapshund med härligt temperament. I sin natur är rasen mycket glad och positiv och älskar att vara med familjen. Rasen är mycket lättlärd och angelägen att vara sin ägare till lags.

Det som dock bör tänkas på när man köper en Bichon frisé är att pälsvården är mycket krävande. Du som ägare av rasen kommer att behöva lägga ner mycket tid i att sköta pälsen, som bör kammas varje dag.

Fransk Bulldogg, är en trevlig, humoristisk och aktiv hundras som ofta utvecklar stora personligheter. Rasen är en okänd korsning och var mycket populär inom societeten och konstnärliga kretar under 1800-talet och i Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913.

Till skillnad från den ovannämnda Bichon Frisé kräver den Franska Bulldoggen knappt någon pälsvård. Dock för du torka dess rynkor i ansiktet för att minska risken för allergiska utslag och andra typer av hudsjukdomar hos hunden.

Chihuahua som sitter på en pall

Sällskapshundarna är många och skiljer sig åt i mycket, samtidigt som vissa raser har många gemensamma egenskaper. Vilken ras som passar bäst är upp till var och en, och beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin hund. Om du önskar ha barn och hundar tillsammans bör du skaffa en sällskapshund som gillar barn. Är man en aktiv person vill man antagligen också ha en aktiv hund. En inte så aktiv person bör skaffa en hund som trivs med att lata sig i soffan. Men alla hundar behöver naturligtvis någon längre promenad per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *