Hundar och barn tillsammans

Måste man välja mellan barn och hund? Nej, det måste man verkligen inte. I många fall blir barnet och hunden bästa vänner. Men att introducera dem för varandra kan vara knepigt, och om något går fel kan det i värsta fall få ödesdigra konsekvenser. Så vad bör man tänka på när man låter barn och hundar träffas för första gången?

Låt hunden vara

Det första du ska göra är att lära ditt barn att djur inte är leksaker. Även om hunden ärthe child and the dog hur snäll som helst och inte gör en fluga förnär så gör det ju ont att bli dragen i öronen eller slagen på nosen. Låt ditt barn förstå det. Även om hunden själv inte visar några tecken på smärta så är det inte särskilt svårt att förstå när det gått över gränsen. Att hunden inte reagerar är kanske först och främst ett tecken på att den är mer väluppfostrad än barnet.

Håll alltid koll

Även om hunden är snäll kan den bli skrämd eller känna sig trängd. Det har hänt att hundar som aldrig någonsin har skadat någon eller visat några tecken på aggressivitet plötsligt gör utfall mot människor av anledningar som inte är helt uppenbara. Kanske blir hunden skrämd av ett ljud eller en skugga? I processen kan ett litet barn skadas illa trots att hunden inte menade det. Så håll alltid koll när barn och hundar umgås.

Skäll inte på hunden när barnet är i närheten

Att skälla på hunden ger både barnet och hunden dåliga vibbar. Håll dig lugn och sansad, var bestämd men inte arg. Brusa inte upp. Det bör du förresten aldrig göra med en hund. Hundar är flockdjur och letar efter en ledargestalt och en arg ledare är ingen bra ledare.

Vissa raser fungerar bättre med barn

Det finns vissa raser som fungerar bättre ihop med barn än andra raser. Det kan vara värt att kolla upp vilka det är, för att få en så bra start som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *